Despre mine

Hei! Bine ați ajuns pe Raftul Albastru! Numele meu este Alida și sunt jurnalist cultural. Am 16 ani de experiență în televiziune și, timp de 7 ani, am fost parte al unui proiect TV cultural, emisiunea DIGICULT (care, din păcate, nu mai există). Cei 7 ani de jurnalism cultural mi-au adus multe bucurii, cu atât mai mult cu cât, în acea perioadă, am avut șansa să realizez interviuri cu, probabil, aproape o sută de scriitori și oameni de cultură din întreaga lume. O muncă nu mereu ușoară, dar pe care nu o regret. Mai ales că am citit mult, iar asta nu poate fi rău.

Am să vă spun simplu: îmi place enorm să citesc, îmi plac la nebunie cărțile, îmi place să aflu poveștile de viață ale autorilor care le-au scris. Pasiunea asta a crescut și mai mult atunci când am absolvit Masteratul de Teoria și Practica Editării de Carte, la Universitatea București. Acum, am decis să încep propriul proiect cultural online, pentru a nu da complet uitării munca celor 7 ani la Digicult, dar și pentru că trăim vremurile pe care le trăim, iar o platformă culturală nouă nu poate fi decât un lucru bun. Am să adun aici povești cu și despre cărți și scriitori, interviuri, articole despre oamenii din zona Artelor.


Cred că experiența mea vine din ceea ce scriam mai sus, din sutele de interviuri și reportaje pe teme culturale. Dar, cel mai mult, m-am axat pe zona literară. Mă mândresc cu faptul că am reușit să realizez, de-a lungul anilor, interviuri cu personalități precum: Bernard PIVOT, Eric-Emmanuel SCHMITT, Pascal BRUCKNER, Simon-Sebag MONTEFIORE, Lyudmila ULITSKAYA, Evgheni VODOLAZKIN, Guzel YAKHINA; cu câștigătorii Premiului Goncourt: Pierre LEMAITRE, Leïla SLIMANI,  Éric VUILLARD. Cu Sorj CHALANDON,  Howard JACOBSON, Jo NESBØ, Care SANTOS, Rui ZINK, Kamel DAOUD, Andreï MAKINE, John FREEMAN, Su TONG, Yu HUA, Ko UN, Tomas ZMESKAL, Lola LAFON, Catherine CUSSET, Hélène GREMILLON, François-Henri DESERABLE, Julia KRISTEVA, Cedric VILLANI, Pierce BROWN, Loretta NAPOLEONI, Catherine MILLET, Danuta Wałęsa, Slavenka DRAKULIC, Josef KOUDELKA, Yaroslav HRYTSAK, Oksana SABUSCHKO, Antoine COMPAGNON, Wilfried N`Sondé, David GRIMAL, Elizabeth SOMBART, Jean-Baptiste DEL AMO etc.

Desigur, au fost și foarte mulți scriitori români (prozatori, poeți), pe care – din frica uriașă de a nu uita pe cineva și ca nu cumva să supăr – am să-mi permit să nu-i scriu aici. Dar – eu așa visez – vor veni și pe The Blue Shelf, mai ales că mi-aș dori tare mult ca autorii români contemporani să fie mult mai promovați și – cel mai important – mult mai prezenți în programa școlară. (!)

Știu că mai este mult de muncă la site, dar l-am făcut fără ajutor și îmi dau seama că sunt lucruri de îmbunătățit. În viitor, îmi doresc – când voi avea mijloace eventual – să existe și o parte video pe platformă. Dar, le iau pe rând, cu răbdare. Dacă ați ajuns până aici, vă mulțumesc! Chiar sper ca locul acesta să vă placă. :)

Cu drag, Alida