VIENA, CONCERTUL DE ANUL NOU

Cred că o constantă a vieții mele a fost Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Adică îmi e greu să îmi aduc aminte când sau dacă am ratat minunea asta muzicală. Oricât de obosită eram, pe 1 ianuarie, m-am instalat mereu în fața TV-ului să văd concertul, cu nelipsita și eterna salată boeuf și tortul cu ciocolată lângă telecomandă. A devenit un fel de porte-bonheur al începutului de an. Cum visul meu de a fi în acea sală a părut mereu la fel de realizabil ca ajunsul pe Marte, m-am mulțumit să privesc, doar pe ecranul televizorului, superba Sală de Aur Musikverein din Viena și sutele de invitați îmbrăcați elegant, aplaudând cu gesturi prețioase prestaţia filarmonicii. Cât despre aranjamentele florale…le ştiţi foarte bine, sunt superbe! Ca idee, pentru a decora Sala de Aur – Wiener Musikverein, sunt folosite aproximativ 30.000 de flori (oferite, începând cu anul 1980, de oraşul San Remo din Italia).

Deşi sunt mulţi cei care ar vrea să vadă evenimentul pe viu, să obţii un loc în sală nu este chiar uşor, cum bine vă imaginaţi. Pentru că numărul celor care doresc să participe la concert este imens, se organizează, în fiecare an, un fel de loterie, oamenii se înscriu, iar biletele câştigătoare sunt trase la sorţi. Bine, vorbim aici de publicul larg, pentru că, în fiecare an, multe locuri sunt oricum rezervate de familii cu tradiţie din Austria (unii îşi transmit chiar dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie), dar şi de oameni de afaceri şi de personalităţi politice.Programul muzical al evenimentului cuprinde – fără excepţie – lucrări ale dinastiei Strauss – Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Josef Strauss şi Eduard Strauss. Finalul îi este rezervat faimosului Radetzky March (Marşul lui Radetzky), compus în anul 1848 de Johann Strauss (tatăl), în onoarea feldmareșalului Josef Wenzel Radetzky von Radetz, cu ocazia unei victorii obţinute contra revoluționarilor italieni.

Anul acesta, cel care se va afla la conducerea Filarmonicii din Viena este Maestrul Riccardo Muti. Este, de altfel, a şasea oară când acesta dirijează prestigiosul eveniment. Cum era de aşteptat, Concertul de Anul Nou 2021 se va desfăşura în condiţii speciale, fără spectatori în sală, din cauza pandemiei de coronavirus.

Dar ORF (Radioteleviziunea austriacă) a iniţiat un proiect special pentru acest an. Pentru prima dată, sutele de milioane de oameni ce urmăresc acest concert în peste 90 de țări din întreaga lume pot reacţiona, în direct, la performanţa artiştilor (audienţa evenimentului este estimată la aproximativ 1 miliard de oameni).

Credit photo © Oesterreich Werbung / Lois Lammerhuber

În cadrul unei colaborări cu compania Poet Audio din Graz, producător de sisteme de sunet wireless de înaltă calitate, cele două părți ale concertului vor fi aplaudate live de mii de spectatori. Numărul celor înscriși pe platforma www.mynewyearsconcert.com, pentru a-i putea ovaţiona pe muzicienii Filarmonicii din Viena a fost atât de mare, încât, momentan, înscrierile sunt oprite. Încă o dovadă a faptului că evenimentul de Anul Nou este unul dintre cele mai urmărite din lume.

Indiferent că oamenii se află în faţa unui computer, a unei tablete sau a unui smartphone, aplauzele lor vor fi difuzate atât în sala Musikverein cât şi în transmisiunea în direct a ORF. Sunetul colectiv al bătăilor din palme va fi generat de un software special instalat pe șase servere și va putea fi auzit în cele 20 de boxe amplasate în Sala de Aur.

Mai mult, în timpul concertului, va fi proiectată o selecție de fotografii, imagini trimise de oameni din întreaga lume, prin care aceștia își exprimă entuziasmul pentru concert. Fotografiile vor conține informaţii despre localizarea geografică a spectatorilor și vor fi prezentate de ORF în timpul aplauzelor LIVE.

Cum ar spune austriecii…Gluck, Gesundheit und Erfolg im Neuen Jahr! Să sperăm că vom avea parte de ele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s